Delo Marije Montesori

Umesto jednog kapitalnog dela, što je možda uobičajeno u naučnom svetu, po kome bi bila poznata i koje bi služilo kao osnova za proučavanje i primenu metoda, Marija Montesori ostavila je za sobom ogromno delo. Pisala je svoja dela kao svedočanstva teorijskih i praktičnih naučnih saznanja do kojih je došla u radu sa decom tokom celog života. Njeno delo nije u celosti objavljeno. Postoji oko 30 objavljenih knjiga na različitim svetskim jezicima i još toliko neobjavljenih. Zato je dobro poznavanje kompletnog njenog dela preduslov za profesionalnu, stručnu i kvalitetnu primenu Montesori metoda.

Montesori knjige kod nas

Na inicijativu Srpske Montesori asocijacije proces prevođenja i objavljivanja Montesori knjiga je u toku. O objavljivanju Montesori knjiga brine se AMI sa izdavačkom kućom Montessori-Pierson čiji je ekskluzivni predstavnik kod nas Propolis Books iz Beograda.

                        


Tajna detinjstva

Knjiga Marije Montesori u kojoj je prikazano kakav odnos odrasli treba da imaju prema deci, doprinos dece razvoju ljudskog društvasu, pravilan razvoj i devijacije. Opisani su senzitivni periodi, Montesori okruženje za 3 do 6 godina i pojedini aspekti razvoja, kao što je inteligencija, pokret i značaj ruku u obrazovanju i razvoju uopšte. 

Montesori od početka

Knjiga Pole Pouk Lilard sa prikazom razvoja od rođenja do treće godine i praktičnim aktivnostima i savetima za roditelje.

Otkriće deteta

Knjiga Marije Montesori u kojoj je prikazan početak razvoja Montesori metode, Montesori program za decu od 3 do 6 godina u Dečjoj kući sa opisom Montesori materijala i aktivnosti, otkrića do kojih se došlo u radu sa decom i detaljnim opisom pitanja vezanih za disciplinu, edukaciju čula i razvoj govora. Svojevrsan Montesori priručnik za početak uvođenja Montesori programa za decu od 3 do 6 godina.

Upijajući um

Knjiga Marije Montesri u kojoj su prikazane teorijske osnove razvoja deteta od rođenja do tri godine. Posebno je razrađen razvoj samostalnosti, pokreta i govora kao osnove razvoja do 3 godine, pravilan socijalni razvoj i priprema roditelja i učitelja za rad sa decom.

Montesori danas

Knjiga Pole Pouk Lilard sa prikazom Montesori pedagogije i detaljnim prikazom Montesori školskog programa.

Od detinjstva do adolescencije

Knjiga Marije Montesori sa opisom fizičkih i mentalnih osobina deteta od šeste godine i prikazom pojedinih ideja o prezentovanju međupovezanosti predmeta u školi.