MONTESORI PREVODI

Inteligencija (PDF)

M.Montessori, Spontaneous Activity in Education, 1917.

Još na početku 20. veka dr Marija Montesori opisuje ono o čemu se danas sve više govori: o potrebi aktivnog mišljenja, povezivanju ideja i pojavljivanju novih ideja. Kako podsticati dete na ove važne misaone procese, kako obezbediti detetu da na prirodan i aktivan način polako izgradjuje mišljenje i kako Montesori program, razvijen na ovim osnovama, podstiče decu da se razvijaju na potpuno drugačiji način od uobičajenog, pročitajte u ovom poglavlju. 

Devijacije (PDF)

M.Montessori, The Secret of Childhood, 1972.

Laži, strahovi, neposlušnost, danas se prepoznaju kao odstupanja od normalnog, optimalnog razvoja deteta. Ali šta je sa podizanjem psiholoških barijera, preteranim vezivanjem, posesivnošću, nesamostalnošću? I to su devijantna ponašanja, a kako do njih dolazi, kako ih prepoznati i na vreme pomoći detetu pre nego što prerastu u nešto još opasnije, dr Montesori opisuje u ovom poglavlju svoje čuvene knjige Tajna detinjstva.

Saveti za učiteljice (PDF)

M.Montessori: Creative Development in the Child – The Montessori Approach, vol2, Kalakshetra Press, India, 1994 

Kako se ponašati na početku rada sa decom u Montesori programu? Šta raditi a šta ne raditi? Iako ne postoji univerzalni savet za svaku situaciju izvod iz različitih poglavlja ove izuzetne knjige dr Marije Montesori biće dragocena pomoć svakoj ozbiljnoj Montesori učiteljici kojoj će se stalno vraćati.

Moj doprinos eksperimentalnoj nauci (PDF)

M.Montessori: Spontaneous Activity in Education, Frederick A. Stokes Company, New York1917

Kako posmatrati decu tokom rada i kako pratiti napredovanje deteta od dolaska u Montesori dečju kuću ili školu pa do trenutka kada se dogodi normalizacija, uz šeme ponašanja i niz korisnih saveta za praktičan rad dr Marija Montesori daje u ovom poglavlju.